Zeka Testleri

Zekâ, beynin öğrenme, anlama, soyut düşünme, sebeplendirme, planlama, problem çözme gibi zihinsel işlevlerine verilen isimdir. Kelime olarak çok geniş anlamda kullanılsa da psikologlar tarafından yaratıcılık, kişilik, karakter, bilgi ve akıl gibi değişik kategorilere ayrılmıştır.

Kavramlar ve algılar yardımıyla soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yetenekleri zekâ olarak adlandırılmaktadır. Çok çeşitli kavramlardan oluşmasına rağmen zekâ en çok zeka testi sonucuna göre değerlendirilir.

Zeka testleri uzun süreli araştırma sonuçlarına dayalı ve her kültüre uyarlanarak geliştirilen; sonuçları son derece objektif şekilde değerlendirilen güvenirliği oldukça yüksek testlerdir.  Uygulayıcı ve sonuçları değerlendirecek kişilerin özel uzmanlığı gereklidir.

  • WISC-R (Wechsler Çocuklar İçin Zeka Testi)
    Zeka testi Wechsler tarafından 1939 yılında geliştirilmeye başlanmış ve ilerleyen yıllarda çeşitli revizyonlardan geçirilerek bugünkü şeklini almıştır.  Bireylerin zihinsel performanslarını belirlemek amacıyla uygulanan bireysel zeka testidir. Test, sözel ve performans olmak üzere iki bölümden, her bölüm de bir yedek, 5 ana test olmak üzere altı alt testten oluşmaktadır. Test sonucunda bireye ait sözel, performans ve genel olmak üzere üç zeka bölümü elde edilir. Bazı alt testleri süreye dayalıdır.
    6-16 yaş grubuna yönelik bir test olup bireyseldir. Bir oturumda bir kişiye uygulanır. 
  • Stanford-Binet Zeka Testi